Komagata Maru Monument

Project Overview: 

Situated in a green space overlooking the Vancouver waterfront, this monument is a reminder of Canadian immigration policies of the early 20th century specifically meant to keep immigrants from India out of the country. The monument occupies a prominent location in an urban area with considerable pedestrian traffic. The incident being memorialized involves a ship with immigrants from India being denied entry into the country and forced to remain in the harbour. The monument features gently sloping weathered steel panels meant to emulate a ship’s bow. A steel panel with the names of the aggrieved echoes the facing panels and completes the impression of a ship’s bow.

Project Details: 

The panels are lit with iGuzzini Linealuce recessed linear LED uplights. The LED optics provide an soft even wash of light over the 2 meter high panels. Holes in the panels mimic bubbles rising through water. Uplighting catches the edges of the bubbles to enhance the floating effect. Names perforate the weathered steel panel with uplighting from behind to catch the lettering edges. Lighting on the foliage beyond is perceived through the lettering to enhance the contemplative nature of the monument. The 10° beam spread affords negligible glare to patrons and maximum visibility of the monument and its message.

 

An integrated design process involving the Lighting Designer, Landscape Architect, CDm2 LIGHTWORKS and electrical contractor guaranteed that the final installation met design expectations.

Project Team: 
  • MMM Group, Lighting Design
  • LEES & Associates, Landscape Architecture
Komagata Maru Monument
Photo Credits: 

Photography by Ken Roepe

Manufacturers: 
Areas of Expertise: 
9
Urban Environment